Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

TTS Surhuisterveen /Roden/Leek  - BEGB Britsum

De eerste zaterdagwedstrijd in de nationale competitie. En dat met het mooie weer! Hierin voorzien de reglementen van de KNDB niet. Met slecht weer kunnen wedstrijden verplaatst worden, over extreem mooi weer staat niks in het reglement! Daar moet de bondsraad eens nodig mee aan het stoeien. En dan zijn er ook nog mensen die de klimaatsverandering ontkennen. Die ontkennen ook glashard dat de gletsjers niet smelten en dat de temperatuur van het zeewater echt niet hoger is dan 100 jaar geleden. Geen maatregelen tegen de klimaatsveranderingen nemen kost meer geld  aan overstromingen, bosbranden enz. dan stapsgewijs de nodige maatregelen daar tegen nemen. Misschien dammen we over enkele jaren alleen nog digitaal, dan belasten het milieu ook niet  meer met uitlaatgassen. Of de KNDB voorziet ons van elektrische auto’s. Gesponsord door Elon Musk. Ik hoop het nog mee te maken. Kijken wat er gebeurt: of de damclubs zijn uitgestorven of opgeheven vanwege de hoge kosten van het rekeningrijden. Je weet het tegenwoordig niet meer. Tegen die tijd zullen de snelwegen dan allemaal wel afgesloten zijn door milieuactivisten. Wie wel? De politieke partijen weten het wel. Bijna elk gehucht richt opgelucht een nieuwe partij op. Ester Ouwehand straks minister –president. Dat zal toch niet. Ze doet me altijd een beetje aan een giftige slang denken. En nu komt ze dit weekend ook al in opspraak. Toch iemand stiekem gebeten in het verleden? Mona Keizer zou wel kunnen. Mona toetje van vroeger. Straks krijgen we bij de AOW vast gratis halfvolle yoghurt die over datum is.

Maar ter zake: Gerrit Terpstra heette ons van harte welkom in “de Bining”. Wij waren niet op volle oorlogssterkte (2 invallers). Maar TTS/Roden/Leek leek wel een vreemdenlegioen. De oude vertrouwde namen ontbraken bijna helemaal. Toch had de competitieleider Gerrit heel goed zijn best gedaan. Maar ja, je kunt het paard wel naar de rivier brengen, het zal toch zelf moeten drinken . Hoop niet dat dit systematisch wordt, anders wordt het wel een zware competitie. Ik stelde voor om van speelstijl te veranderen. “Om it earst kwyt” spelen, dat duurt vast geen 4 uren. Gerrit overwoog het voorstel even, liet ons daar jammer genoeg niet over stemmen en  we konden plaats nemen om het gebruikelijke spel te spelen. Jan Peters was al voor 12.40 uur klaar. Zijn tegenstander had een foute berekening gemaakt en de tovenaar uit Bolsward  kreeg de punten. Eeltsje Terpstra had al een dam , appeltje – eitje zou je denken. Maar  lette even niet op. Een meerslagje kostte hem een vol punt. Gerrit en Hylke hadden toch nog de woorden van ‘earst kwyt’ in het hoofd zeker, want er werd veel afgeruild en beiden waren toen  met remise tevreden. Mijn tegenstander werkte ook goed mee. Ik kon op twee manieren schijfwinst behalen, deed dat ook. Naderhand kreeg ik nog een schijf en toen was de strijd gestreden. Hylke en ik waren klaar en reden naar huis. Half 3 waren we weer thuis. Ongekend. Yke stond slechter, toen we de speelzaal verlieten. Inderdaad liet de uitslag een nul zien.

Klaas stond wat ingewikkeld, maar kon het toch met winst afronden. Jan Sikkens kwam blijkbaar niet goed uit de ‘verf’.  Pieter behaalde ook twee punten tegen Joop de Graaf. Sietse moest in remise berusten.  Met 11 tegen 5 gewonnen. En een goed begin is het halve werk.

Sjoerd D Schaaf.

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.