Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

BEGB Britsum – TTS Surhuisterveen KNDB 2de klas , 17/09/2016.

BEGB Britsum – TTS Surhuisterveen KNDB 2de klas , 17/09/2016.

De eerste landelijke wedstrijd weer. En spannend zeker. Dat TTS uiteindelijk won, was misschienwel niet verdiend, maar het muntje rolde richting de Wâlden en Vrouwe Fortuna tegen houden lukt in de meeste gevallen toch niet. Gefe;iciteerd; statistisch was TTS ook aan de beurt, maar ja, statistieken kunnen soms ook behoorlijk liegen.

Enfin: goed nieuws, want er is een dammer geboren in huize Rein van der Wal.Na drie maanden moeten dan eigenlijk de damregels en al slagzetten in geoefend worden. Dat is zeker aan Rein toevertrouwd als ex leerkracht en de combinatie met Afrika(moeder Sandra komt uit Nigeria) levert misschien wel een Afrikaanse dam (mer) op. Opnieuw een felicitatie richting de zandgrond.

Het slechte nieuws is dus verlies, maar het goede nieuws was dat we zowaar een tijdlang hebben voorgestaan. Willem aan bord 1 incasseeerde ineens de volle winst. Kon toen gelijk een Jupiler biertje nemen om het verlies van Cambuur de avond tevoren, weg te kunnen spoelen. Ruurd liep in een zetje van Lutzen. Die dacht ook nog een schijf te kunnen winnen, maar dat viel tegen. Door met precisie de juiste zet te doen, kwam van der Heide net een tempo te kort. De fuchsiakweker uit het Bildt speulde as ‘n lúw. Reinout en Gerrit, qua rating in de zwaarste categorie vertegenwoordigd , hielden elkaar flink in de houdgreep en er vloeide geen bloed. Het viel me op dat Gerrit meer lucht heeft, nu hij zijn verslaving , het roken opgegeven heeft. Je weet nooit waar het goed voor is.Zouden meer mensen moeten doen. Pieter tegen Haye Wittermans: de oud-onderwijzer was wijs en Pieter wist zonder in tijdproblemen te komen, kon een punt incasseren. Roel raakte in een dodelijke hekstelling en dat die dodelijk bleek, blijkt uit de uitslag.Yke stond positioneel beter en had m.i. kunnen winnen. Hij vergat de kroonschijf in het spel te brengen, deed datuiteindelijk toen wel, maar dat was te laat. De tegenstander ontsnapte. Zelf speelde ik een mooie en spannende partij. Zag echter niet dat Cees D. ineens een meerslag finesse kon nemen. Tegenspartelen hielp toen niet meer. Jammer, want ik had het wel moeten zien. Neem het mezelf ook kwalijk, dat is beter dan dat een ander dat doet. Weg voorsprong. Het werd nog erger . Birdaard en Janum in de terpenstrijd. Janum bleek de hoogste terp te hebben. Deze burenruzie (want Ype komt van oorsprong ook uit Ferwerderadeel) bleef niet onbeslist. De “Budapester(Buitenpost) ging aan de haal met de volle winst. Eeltje zijn vierde wedstrijd die verloren ging, dit nieuwe seizoen. Dat belooft wat. Het bestuur overweegt een straftraining. Of een middag verplicht winkelen met de vrouw. En dan: de oudste dammer Klaas Koopman fietste in het eindspel zomaar door de verdediging van Joop de Graaf. (o, Joop). Met twee schijven achterstand gaf de ‘edelman’ teleurgesteld op. Zonder meer de mooiste partij van de middag. Toen nog Jan. Jan kon het tij niet keren, na de doorbraak bleek dat Anton flink gerekend had en er zelfs wat voordeel uit gehaald had. Maar de accountant won net niet. Gelukkig hebben we het bonnetje nog. Misschien wil IVo Opstelten dat wel, wie weet. Het enige wat ik nu nog weet is dat ik van Mark Rutte nog duizend Euro krijg. Heb ze ook al in het voor uitgegeven, dus Mark.. In het programma ‘Zomergasten’ bleek toen weer dat hij de belofte “niet waar kon maken” (een fraaie omschrijving voor : ik heb zonder blikken of blozen straal gelogen.

Enfin, de punten werden geteld en we hielden er geen punt aan over. Maken we ook geen punt meer van. Moet gezegd worden: de TTS’ers hebben een professionele uitstraling door het clubshirt met o.a. Café ‘de Haven’. Nog nooit een boot in Sur’veen gezien, maar wij gingen dus wel de boot in. Steven (Veenstra) wende de steven naar de veilige haven. Volgende keer beter voor ons dan!

1.    Willem Lep - Jan Hoogsteen                                      2 -0 (1)

2.    Pieter Dijkstra- Haye Wittermans                               1 -1 (4)

3.    Reinout Sloot – Gerrit Terpstra                                  1 – 1 (3)

4.    Jan Peters – Anton van der Ploeg                               1-1 (10)

5.    Roel Toering- Steven Veenstra                                  0 -2 (5)

6.    Sjoerd D. Schaaf – Cees Dijkstra                              0 – 2 (7)

7.    Eeltje Terpstra Ype Kroodsma                                   0 - 2(8)

8.    Klaas Koopman – Joop de Graaf                                2 – 0 (9)

9.    Ruuurd Winkel- Luitzen van der Heide                        1 – 1(2)

10.Yke Miedema – Sape Hiemstra                                   1-1 (6)

                                                                                      ------------

                                                                                 9 tegen 11.

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.