Bezint Eer Gij Begint

Damclub BEGB

Team 2

In memoriam

 22-08-2019: PFDB-voorzitter Reinout Sloot overleden                 
* Amsterdam, 9 juli 1950 - † Leeuwarden, 20 augustus 2019

                                     

                                             

In memoriam Reinout Sloot

Een schok, zondermeer. Bijna niet te vatten. Reinout met zijn stereotype handelingen en gezegden. Wat zullen we hem missen als mens en dammer. Zijn specifieke humor en zijn eigenzinnigheid. Wat er ook gebeuren zou in deze wereld: Reinout verklaarde ’eens BEGB’ er, altijd BEGB’ er. De laatste jaren leidde hij bij ons de onderlinge competitie. Kwam steevast aan de late kant. Maar hij hoorde de kritiek aan en bleef hetzelfde patroon vasthouden. En wat zijn er een verhalen te vertellen. De laatste jaren had Reinout zijn brommertje ingeruild voor een rood autootje. Hij had veel capaciteiten, maar richtingsgevoel hoorde daar niet bij. Toen hij eens in Bitgummole op een vergadering werd verwacht, kwam Reinout na de vergadering aan bellen. Hij was verdwaald en had in Minnertsga gezocht..

En in een van de eerste jaren dat het rode monstertje de weg onveilig maakte, presteerde hij het – op weg naar Hijken- er bijna de Duitse grens gepasseerd moest worden. Uiteindelijk volgde hij de aanwijzingen  van de passagiers op  een andere weg te volgen. Wijlen Boele Land en Klaas Koopman waren met Reinout op weg naar Warffum. Uiteraard aan de late kant. De verkeersdrempel werd op volle snelheid genomen. Wanneer het autootje toen een linnen kap had gehad, dan draaiden Boele en Klaas nog rond de aarde, want ze werden bijna uit het vehicle gelanceerd.

Op een keer gaf Reinout aan dat hij op een bepaalde zaterdag niet mee kon dammen. Want er zou dan verhuisd moeten worden. BEGB’ ers hebben Reinout en Corina een dag eerder verhuisd en daardoor kon Reinout toch mee dammen. Viel sinterklaasavond op een clubavond dan werd er zijn voorstel een potje “schammen” (dammen op het schaakbord)gedaan, met als schijven pepernoten en marsepein snoepjes. Opmerkelijk was dat het meeste snoepgoed dan in de richting van Reinout terecht kwam. Bij het gongdammen had Reinout een eerste prijs gewonnen. Toen ik hem thuisbracht, gooide hij de karbonades weer in de auto. Hij was toen vegetariër!

 Een vijftal van BEGB (volgens mij Jelte, Oege , Pieter, Reinout en ondergetekende wanneer mijn geheugen me niet in de steek laat)heeft in de ‘guldentijd’ nog, meegedaan aan het landelijk sneldammen in Vleuten. Jelte was chauffeur en toen we bij Reinout  kwamen, stonden beiden op de stoep. Corina had besloten om naar Amsterdam tegaan. Als een pakje Hellema koekjes zaten we in de auto. We hadden afgesproken dat we na de wedstrijd bij een Chinees in Lelystad zouden eten. Jelte reed hard, omdat we – nu via  Amsterdam- weinig tijd hadden en hij kwam tot ontdekking dat een stuk snelweg afgesloten was. Maar hij vond de oplossing: even door de middenberm. Daar stond op de vroege morgen de politie ook al. Jelte werd gevraagd of hij uit Engeland kwam, want er stond op zijn rijbewijs : Greate Buorren, Britsum. Jelte antwoordde: “No , I live in Fryslân”. Een prent van 120 gulden werd er gepresenteerd. Nog nooit heeft de politie het op een vroege zaterdagmorgen zo druk gehad volgens mij. Een groot gedeelte van de staatsschuld kon afgeschreven worden. Maar geen nood: we wonnen een prijs van 125 gulden. Dus toch uit eten. Toen ik Reinout die avond thuis bracht, wilde hij ook nog even langs bij cafetaria Braaksma! Want hij had nog trek! Enkele dagen later kregen we bericht van de KNDB dat een organisatie zich een wedstrijdpunt verrekend had en dat de prijs ons niet toekwam. We hebben teruggeschreven dat het niet uitmaakte wie de prijs toekwam. Het geld was al uitgegeven aan het Ministerie van Justitie en van de 5 gulden hadden Chinees gegeten. Tot op de dag van vandaag is het antwoord nooit door ons ontvangen. Voor Reinout was het een geluk dat de TomTom in zwang kwam. Nu kon hij overal naar toerijden. Het kon best zijn dat Reinout in een week vier keer speelde! Vaak citeerde hij de tegeltjesspreuk “als er regen valt in mei, is april voorbij”! Reinout laat een groot gat achter in de damwereld. Zeker bij ons op de club, want hij was trouw. Speelde soms simultaan, wanneer er een speler geen tegenstander had. Elk mens is uniek, maar Reinout was unieker!

Sjoerd D. Schaaf, voorzitter BEGB

Laatste geplaatste foto's

t/m 2014 t/m 2014 t/m 2014 t/m 2014 t/m 2014 t/m 2014 t/m 2014 t/m 2014

Speelaccommodatie

"Britsenburg"
M. v. Coehoornwei 16a
Britsum 
tel. 058-2574357

De (historische) uitslagen worden bijgehouden door Willem Lep. We willen graag het archief in orde hebben. Als iemand nog gegevens heeft die ontbreken op de website, stuur dan even een mailtje naar penningmeester@begb.nl. Zo zoeken we ook nog teamopstellingen van competities, bekeruitslagen, namen en verbetering van gegevens die niet correct zijn vermeld.